





## 3<sup>rd</sup> ISE Community of Practice (CoP) gathering

## 2-4 April 2025

Sarajevo, Bosnia & Herzegovina | Hotel Hills Sarajevo Congress & Thermal Spa Resort A shuttle bus will be arranged between the city centre and the venue (further instructions will follow in due time)

## AGENDA

Join us in **Sarajevo on the 2, 3 and 4 April** for three days of community building and joint work with the Interreg Euro-MED Innovative Sustainable Economy Community of Practice (ISE CoP).

The <u>ISE CoP</u> is a key element to build a strong network in the ISE Mission to increase the projects' impacts. It comprises **14 Thematic Projects (TPs) and 2 Governance Projects** by offering a space of collective knowing and learning.

The ISE CoP is organised around four actions: **connect, learn, share,** and **collaborate**. In addition, new **Thematic Working Groups** (TWGs) will consist of structured discussions leading to **White Papers** on the 4 focus areas of the Mission. The upcoming key in-person gathering will serve as an opportunity to know in more detail about the **circular and innovative solutions** offered by the TPs and keep hands on work to find synergies and collaborative pathways.

A specific training will tackle **practical approaches to influencing citizen behaviour**, as it was one of the topics found of high interest by the TPs' partners. By the end of this session participants will be able to share and learn from existing behaviour change approaches across different focus areas; identify common barriers and success factors in citizen engagement; apply behavioural insights to enhance project outcomes; and design measurement approaches for behaviour change initiatives.

In addition, a **parallel session** will be held on Friday 4 April in the morning to further engage and collaborate with **local actors**, while working on other important matters in **collaborative conversations** format. These sessions have been co-organised and fine-tunned based on the needs of the stakeholders involved.

These three days gathering is organised by the Thematic Community Project (TCP, Community4Innovation) with support of the Institutional Dialogue Project (IDP, Dialogue4Innovation). The host partner is CENER21 (see <u>practical information</u>). All the activities in this programme will be held in English, except for the last day when translation services in local language will be provided.













TIME	ACTIVITY		
13:00-14:30	Registration		
90 min	Welcome Lunch*		
14:30-15:00	WELCOME		
30 min	Sadzida Hafizovic, CENER21, TCP hosting partner		
	Guillaume Javourez, Interreg Euro-MED JS, Project Officer		
	INTRODUCTION		
	Mercè Boy, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner		
	Video: Shaping Sustainable Innovation in the Mediterranean		
15:00-16:00	MARKETPLACE OF CIRCULAR & INNOVATIVE SOLUTIONS		
60 min	7 TPs pitches (5 min each)		
	New Business Models		
	2B-BLUE; CARBON FARMING MED; OliveOilMedNet; CircleMED		
	Support decision-making		
	SPOWIND; Clepsydra; eWAsTER		
16:00-16:30	Q&A – Quiz		
	First Networking Break		
30 min 16:30-17:30	Thematic projects posters: move to specific posters spots MARKETPLACE OF CIRCULAR & INNOVATIVE SOLUTIONS		
60 min	7 TPs pitches (5 min each)		
0011111	Transformative Methodologies		
	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·		
	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE		
	<ul><li>BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE</li><li>Behavioural change</li></ul>		
	<ul> <li>BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE</li> <li>Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED</li> </ul>		
17:30-17:45	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE • Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED Q&A – Quiz		
<b>17:30-17:45</b> 15 min	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE • Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED Q&A – Quiz Final wrap up, logistics, and agenda of the next day		
	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE • Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED Q&A – Quiz		
	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE • Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED Q&A – Quiz Final wrap up, logistics, and agenda of the next day Maria Calderó, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner		
15 min	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE • Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED Q&A – Quiz Final wrap up, logistics, and agenda of the next day Maria Calderó, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner Ema Midzic, CENER21, TCP hosting partner		
15 min 17:45-18:15	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE  Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED  Q&A – Quiz  Final wrap up, logistics, and agenda of the next day Maria Calderó, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner Ema Midzic, CENER21, TCP hosting partner Second Networking Break		
15 min <b>17:45-18:15</b> 30 min	BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE  Behavioural change ProcuraMED; REPper; VERDEinMED  Q&A – Quiz  Final wrap up, logistics, and agenda of the next day Maria Calderó, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner Ema Midzic, CENER21, TCP hosting partner  Second Networking Break Thematic projects posters: move to specific posters spots		

\*Meals covered by CENER21, TCP hosting partner











TIME	ACTIVITY	
09:00-09:30	Registration	
30 min		
09:30-11:00	GOVERNANCE PROJECTS ACTIVITIES	
10 min	Cristina Cardenete, UfM, Water Environment & Blue Economy Division	
40 min	Governance4Innovation work plans updates	
20 min	Mentoring & Twinning programme introduction & takers presentation	
10 min	Vasiliki Madoulka, Region of Crete, Mission4Nature	
10 min	Thematic Working Groups (TWGs) introduction and dynamics	
11:00-11:30	Coffee Break*	
<u>30 min</u>		
11:30-13:00	THEMATIC WORKING GROUPS	
	Leading to White Papers: Marine Resources, Agri-food Systems, Industrial	
15 1	Transition, Resource Valorisation	
15 min	Round of introductions	
30 min	Discuss on the given information: challenges, regional contexts, related policies and initiatives	
30 min	Find common ground:	
50 11111	Share what kind of data/evidence are you generating? Reflect if we	
	could generate joint evidence-based figures.	
	<ul> <li>Comment and validate the common solutions by type of output.</li> </ul>	
15 min	TWGs' progress and remarks	
13:00-14:30	Lunch Break*	
14:30-15:45	TRAINING FOR TPs: Practical approaches to influencing citizen behaviour	
30 min	OPENING & LECTURE: Framing key principles of behaviour change.	
	Rosa Strube, CSCP, Head of Sustainable Lifestyles	
30 min	LEARNING FROM EXPERIENCE	
	Michele Giavini, Bioeco Expert	
15 min	COLLABORATIVE PROBLEM-SOLVING dynamics' introduction	
	Francesco Lembo & Zuzana Bohacova, ACR+, TCP partner	
15:45-16:00	Coffee Break*	
15 min		
16:00-17:15	TRAINING FOR TPs: Practical approaches to influencing citizen behaviour	
75 min	COLLABORATIVE PROBLEM-SOLVING (in groups)	
	Round of behavioural challenges faced through the projects	
	Groups' discussions	
	Design behaviour change approach for a common challenge	
	Cross-groups feedback	
17:15-17:30 Final wrap up, logistics, and agenda of the next day		
15 min	Maria Calderó, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner	
10.70	Ema Midzic, CENER21, TCP hosting partner	
<b>17:30-19:30</b>	City Tour (not compulsory)	
2 h 20:00	Shuttle bus (exact location tbc) Community Dinner*	
20:00		
	Restaurant (tbc)	

\*Meals covered by CENER21, TCP hosting partner





Innovative sustainable economy Euro-MED



Co-funded by the European Union



## DAY 3 04 APRIL FRIDAY

<b>TIME</b> 09:00-09:30	ACTIVITY Registration			
30 min	Registration			
PARALLEL SESSIONS				
09:30-11:00	COLLABORATIVE CONVERSATIONS	WORKSHOP: Regional synergies for Innovative Sustainable Economy		
15 min	<b>SDSN Mediterranean Initiative</b> Simone Cresti, UNISI, TCP Associated Partner	(translation services available) Event open to local stakeholders		
60 min	Launch of the M&T Programme pilot phase	Parallel agenda & registration link (work in progress)		
	Takers & TPs matches Signing letter of agreement	Co-organised by local partners involved in different Interreg Euro-MED ISE Mission projects.		
15 min	<b>PRIMA initiative (tbc)</b> Mohamed Wageih, PRIMA project officer			
<b>11:00-11:30</b> 30 min	Coffee Break*			
11:30-13:00	COLLABORATIVE CONVERSATIONS			
60 min	IMPACTING TOGETHER: how to shape ISE messages and reach out key institutions Alessandro Daraio, ERR, IDP lead partner	WORKSHOP: Regional synergies for Innovative Sustainable Economy (continuation)		
30 min	Informal meeting of the ISE Communication Network REVOLVE & ERR			
13:00-14:00	Lunch Break* See you soon!	1		

\*Meals covered by CENER21, TCP hosting partner

