







3rd ISE Community of Practice (CoP) gathering

2-4 April 2025

Sarajevo, Bosnia & Herzegovina | Hotel Hills Sarajevo Congress & Thermal Spa Resort

A shuttle bus will be arranged between the city centre and the venue

(find schedule and departure locations in the agenda)

AGENDA

Join us in **Sarajevo on the 2, 3 and 4 April** for three days of community building and joint work with the Interreg Euro-MED Innovative Sustainable Economy Community of Practice (ISE CoP).

The <u>ISE CoP</u> is a key element to build a strong network in the ISE Mission to increase the projects' impacts. It comprises **14 Thematic Projects (TPs) and 2 Governance Projects** by offering a space of collective knowing and learning.

The ISE CoP is organised around four actions: **connect, learn, share,** and **collaborate**. In addition, new **Thematic Working Groups** (TWGs) will consist of structured discussions leading to **White Papers** on the 4 focus areas of the Mission. The upcoming key in-person gathering will serve as an opportunity to know in more detail about the **circular and innovative solutions** offered by the TPs and keep hands on work to find synergies and collaborative pathways.

A specific training will tackle **practical approaches to influencing citizen behaviour**, as it was one of the topics found of high interest by the TPs' partners. By the end of this session participants will be able to share and learn from existing behaviour change approaches across different focus areas; identify common barriers and success factors in citizen engagement; apply behavioural insights to enhance project outcomes; and design measurement approaches for behaviour change initiatives.

In addition, a **parallel session** will be held on Friday 4 April in the morning to further engage and collaborate with **local actors**, while working on other important matters in **collaborative conversations** format. These sessions have been co-organised and fine-tunned based on the needs of the stakeholders involved.

These three days gathering is organised by the Thematic Community Project (TCP, Community4Innovation) with support of the Institutional Dialogue Project (IDP, Dialogue4Innovation). The host partner is CENER21 (see <u>practical information</u>). All the activities in this programme will be held in English, except for the last day when translation services in local language will be provided.

REGISTER (upon invitation only)

















































DAY 1 02 APRIL **WEDNESDAY**

TIME ACTIVITY 13:00-14:30 Registration 90 min Welcome Lunch* 14:30-15:00 WELCOME			
90 min Welcome Lunch*			
14:30-15:00 WELCOME			
14.50-15.00			
30 min Sadzida Hafizovic, CENER21, TCP hosting partner			
Guillaume Javourez, Interreg Euro-MED JS, Project Officer			
INTRODUCTION			
Mercè Boy, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner			
Video: Shaping Sustainable Innovation in the Mediterranean			
15:00-16:00 MARKETPLACE OF CIRCULAR & INNOVATIVE SOLUTIONS			
60 min 7 TPs pitches (5 min each)			
New Business Models			
2B-BLUE; CARBON FARMING MED; OliveOilMedNet; CircleMED			
Support decision-making			
SPOWIND; Clepsydra; eWAsTER			
Q&A – Quiz			
16:00-16:30 First Networking Break			
30 min Thematic projects posters: move to specific posters spots			
	MARKETPLACE OF CIRCULAR & INNOVATIVE SOLUTIONS		
60 min 7 TPs pitches (5 min each)			
 Transformative Methodologies 			
BLUE ECOSYSTEM; AZA4ICE; GREENSMARTMED; REVIVE			
Behavioural change			
ProcuraMED; REPper; VERDEinMED			
Q&A – Quiz			
17:30-17:45 Final wrap up, logistics, and agenda of the next day			
15 min Maria Calderó, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner			
Ema Midzic, CENER21, TCP hosting partner			
17:45-18:15 Second Networking Break			
30 min Thematic projects posters: move to specific posters spots			
18:15-19:30 Cocktail Dinner*			
75 min			
19:30 Shuttle bus departure			
From Hotel Hills (venue) to National Museum (city centre)			

*Meals covered by CENER21, TCP hosting partner

















































DAY 2 03 APRIL **THURSDAY**

TIME	ACTIVITY		
08:30	Shuttle bus departure		
	From <u>National Museum</u> (city centre) to <u>Hotel Hills</u> (venue)		
09:00-09:30	Registration		
30 min			
09:30-11:00	GOVERNANCE PROJECTS ACTIVITIES		
10 min	Cristina Cardenete, UfM, Water Environment & Blue Economy Division		
40 min	Governance4Innovation work plans updates		
20 min	Mentoring & Twinning programme introduction & takers presentation		
10 min	Vasiliki Madoulka, Region of Crete, Mission4Nature		
10 min	Thematic Working Groups (TWGs) introduction and dynamics		
11:00-11:30	Coffee Break*		
30 min			
11:30-13:00	THEMATIC WORKING GROUPS Leading to White Papers		
15 min	Round of introductions		
20 min	Problem Statement: specific challenges		
10 min	Regional Contexts: implementation of good practices		
20 min	Proposed Solutions: evidence-based approaches		
10 min	Target Groups: frame the call to action & stakeholder engagement		
15 min	Round of conclusions		
13:00-14:30	Lunch Break*		
14:30-15:45	TRAINING FOR TPs: Practical approaches to influencing citizen behaviour		
5 min	Francesco Lembo & Zuzana Bohacova, ACR+, TCP partner		
70 min	Theoretical foundation and case studies		
	Rosa Strube, CSCP, Head of Sustainable Lifestyles		
	Michele Giavini, Bioeco Expert		
15:45-16:00	Coffee Break*		
15 min			
16:00-17:15	TRAINING FOR TPs: Practical approaches to influencing citizen behaviour		
	Cooperative challenges		
15 min	Introduction to Working Groups: facilitated overview and interactive validation		
40 min	Working Groups: facilitated instructions, guided COM-B Analysis, solution		
20 :	development		
20 min	Cross-groups sharing		
17:15-17:30	Final wrap up, logistics, and agenda of the next day		
15 min	Maria Calderó, BETA TC (UVIC-UCC), TCP lead partner		
10.00	Ema Midzic, CENER21, TCP hosting partner		
18:00	Shuttle bus departure		
18:45-19:45	From <u>Hotel Hills</u> (venue) to <u>Vijećnica</u> (city tour starting point)		
	City Tour		
1 h	(not compulsory) Community Dinner*		
20:00	Restaurant (tbc)		
After dinner	, ,		
Arter ainner	Shuttle bus departure From rectaurant (the) to Hotal Hills (venue)		
	From restaurant (tbc) to Hotel Hills (venue)		

*Meals covered by CENER21, TCP hosting partner

















































DAY 3 04 APRIL **FRIDAY**

TIME	ACTIVITY		
08:30	Shuttle bus departure		
09:00-09:30 30 min	From <u>National Museum</u> (city centre) to <u>Hotel Hills</u> (venue) Registration		
PARALLEL SESSIONS			
09:30-11:00	COLLABORATIVE CONVERSATIONS	WORKSHOP: Regional synergies for Innovative Sustainable Economy	
30 min	SDSN Mediterranean Initiative Simone Cresti, UNISI, TCP Associated Partner		
30 min	PRIMA Initiative Mohamed Wageih, PRIMA project officer	(translation services available) Event open to local stakeholders	
30 min	Informal meeting of the ISE Communication Network REVOLVE & ERR	Parallel agenda & registration link (click here) Co-organised by local partners involved in different Interreg Euro-MED ISE Mission	
Parallel B2B meetings	Launch of the M&T Programme pilot phase Takers & TPs matches Signing letter of agreement	projects.	
11:00-11:30 30 min	Coffee Break*		
11:30-13:00	COLLABORATIVE CONVERSATIONS	WORKSHOP: Regional synergies for Innovative Sustainable Economy	
90 min	IMPACTING TOGETHER: how to shape ISE messages and reach out key institutions Alessandro Daraio, ERR, IDP lead partner	(continuation)	
13:00-14:00	Lunch Break* See you soon!	1	









































